Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009

Πατριωτικός Παρεμβατισμός: άλλο ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα...METROPOLIS 10.07.2009

Και εγένετο «πατριωτικός παρεμβατισμός», ή αλλιώς το νέο ιδεολόγημα που σύμφωνα με τον εμπνευστή του, τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη, θα αποτελέσει την απάντηση στον νεοφιλελευθερισμό και το σοσιαλισμό.
Με προτεραιότητα τον πολίτη και στόχευση την καταπολέμηση της φτώχειας, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ διατείνεται ότι μέσω του πατριωτικού παρεμβατισμού θα «εξαφανίσει» την ανεργία από την Ελλάδα. Πώς θα συμβεί αυτό; Μέσω της συγκρότησης ενός στρατιωτικού τύπου σώματος, όπως η παλαιά ΜΟΜΑ, που εκτελούσε διάφορα έργα κοινωνικού ενδιαφέροντος αξιοποιώντας τους στρατεύσιμους. Αυτό το σώμα θα συμπεριλαμβάνει όλους τους ανέργους της χώρας, για 5 χρόνια και με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Άλλες «παρεμβάσεις» στο πλαίσιο του ιδεολογήματος είναι η χορηγία ενός αριθμού κυβικών νερού και κιλοβατωρών ρεύματος σε κάθε οικογένεια.
Προφανώς ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, προσπαθεί του να αναδείξει μια νέα φυσιογνωμία του κόμματός του, πέραν από τη σημερινή εικόνα ενός απολύτως προσωποκεντρικου σχήματος με κύρια επιδίωξη τη συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία. Θέλει να προσδώσει χαρακτηριστικά κινήματος, χρησιμοποιεί φρασεολογία αντίστοιχη με αυτή του Αντρέα Παπανδρέου, για να πείσει για τον «πατριωτικό» και «φιλολαϊκό» χαρακτήρα του μορφώματος στο οποίο ηγείται.
Αυτό που παραβλέπει όμως ο Γ. Καρατζαφέρης είναι να αντιληφθεί ότι με πυροτεχνήματα τύπου ΜΟΜΑ, δεν μπορεί να πείσει κανέναν ότι αποτελεί αξιόπιστη και υπεύθυνη πολιτική επιλογή. Ένα σχήμα που κινείται με οβιδιακές μετατοπίσεις σε επίπεδο πολιτικών προτάσεων, που διατείνεται ότι συγκρούεται με το καρτέλ των τραπεζών αλλά προτείνει για οικουμενικό υπουργό Οικονομίας τον Λουκά Παπαδήμο, εκλεκτό του Κ. Σημίτη και κατ’ εξοχήν εκπρόσωπο της μονεταριστικής λογικής στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που μάχεται τη διαπλοκή αποτελώντας το περισσότερο εκπροσωπούμενο κόμμα στα ίδια τα «παράθυρα» της διαπλοκής.
Αυτό το πολιτικό μόρφωμα έρχεται τώρα να προτείνει λύσεις που θυμίζουν άλλες εποχές, όταν το κράτος παρενέβαινε στην οικονομία και στην κοινωνία με στρατιωτικού τύπου λύσεις, πάντα όμως στο όνομα της πατρίδας και του συμφέροντος του λαού.
Αυτή η λύση της δημιουργίας ενός κρατικοδίαιτου «στρατεύματος» τέως ανέργων, οι οποίοι αγνοείται από πού θα πληρώνονται, καθώς ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ παρέλειψε να μας διαφωτίσει επί τούτου, σαφώς δεν μπορεί καν να μπει σε αξιολόγηση. Αυτό όμως που καλείται ο έλληνας πολίτης να αξιολογήσει είναι πώς ένα μόρφωμα που έχει τόσο αντιφατικές και εκτός πραγματικότητας προτάσεις, παρουσιάζεται, και μέσω της υπερπροβολής από τα Μέσα εμπεδώνει, την εικόνα μιας εναλλακτικής πρότασης απέναντι στο απαξιωμένο πολιτικό σύστημα.