Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Τις προτάσεις Σαμαρά υιοθετεί η κυβέρνηση για τη φορολογική μεταρρύθμιση

Σχόλιο της Ημέρας 11.07.2011

Δημοσιεύματα του τύπου αναφέρονται στις προθέσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για τη φορολογική μεταρρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αυτά, το υπουργείο προσανατολίζεται στη μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων στο 15%, στον περιορισμό του ΦΠΑ στο 20% από 23% καθώς και στην απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας με κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.

Αυτές οι προτάσεις σας θυμίζουν τίποτα; Για να μην αναρωτιέστε ιδιαίτερα, αποτελούν κεντρικές προτάσεις της συνολικής οικονομικής πρότασης της Νέας Δημοκρατίας, όπως τη διατύπωσε ο Αντώνης Σαμαράς στο Ζάππειο ΙΙ, με μικρές μόνο διαφοροποιήσεις.

Προτάσεις που όταν διατυπώθηκαν όμως, απορρίφθηκαν αμέσως από την κυβέρνηση, μάλιστα ο τότε υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου μιλούσε για εκτόξευση του ελλείμματος σε περίπτωση που υιοθετούνταν.

Προτάσεις που αποτελούν το βασικό πυρήνα της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, που σήμερα ισοπεδώνει την ελληνική οικονομία, τις οποίες υποτίθεται απέρριπτε η Τρόικα.

Το σημαντικό από αυτή την πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι ότι το ΠΑΣΟΚ αναιρεί μόνο του σταδιακά όλα τα επιχειρήματα που επικαλέστηκε όλο αυτόν τον καιρό για να χτίσει το εκβιαστικό δίλημμα Μνημόνιο ή χρεωκοπία. Το σημαντικό είναι ότι η αίσθηση ότι το μείγμα πολιτικής που οδήγησε στα μαζικά λουκέτα, στην ανεργία του 40% των νέων, στο νέο κύμα μετανάστευσης από την πατρίδα μας, δεν επιβλήθηκε από την Τρόικα αλλά ήταν μια πολιτική επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.