Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

Έλλειμμα κεντρικού σχεδιασμού METROPOLIS 20.03.2009

Τελικά η Ελληνική Αστυνομία δεν έχει το μονοπώλιο της αμφισβήτησης για την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητά της. Πρόσφατη έκθεση της δεξαμενής σκέψης «Reform» (reform.co.uk) στη Μεγάλη Βρετανία αναδεικνύει το έλλειμμα αποτελεσματικότητας της βρετανικής αστυνομικής υπηρεσίας, η οποία καίτοι είναι η πιο δαπανηρή στον πλανήτη, αδυνατεί να αντιμετωπίσει τόσο την «βαριά εγκληματικότητα» (εμπόριο ναρκωτικών, όπλων και διακίνηση προσώπων) όσο και τις πιο απλές αντικοινωνικές συμπεριφορές.
Τα στοιχεία που παρουσιάζονται έχουν αυξημένο ενδιαφέρον, δεδομένου και του δημόσιου προβληματισμού που διατυπώνεται και στη χώρα μας για τη δομή και οργάνωση που πρέπει να αποκτήσει η Ελληνική Αστυνομία για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη εγκληματικότητα και εν γένει παραβατική συμπεριφορά.
Στη Μεγάλη Βρετανία εντοπίζεται έλλειμμα κεντρικού συντονισμού στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Προτείνεται να ανατεθεί στη Μητροπολιτική Αστυνομία η αντιμετώπιση σε εθνικό επίπεδο των σοβαρών απειλών για τη δημόσια ασφάλεια, όπως η τρομοκρατία και το ηλεκτρονικό έγκλημα, και ο συντονισμός των τοπικών αστυνομικών υπηρεσιών, μέσω της διάρθρωσής τους σε ευέλικτους σχηματισμούς περιορισμένου προσωπικού, για την αντιμετώπιση της τοπικής παραβατικής συμπεριφοράς. Επίσης αναδεικνύεται η ανάγκη ύπαρξης μιας κεντρικής βάσης δεδομένων για αξιοποίηση από τις αστυνομικές αρχές, για πιο εύκολο εντοπισμό εγκληματικών στοιχείων ανά την επικράτεια, καθώς και την εγκατάσταση συστήματος επικοινωνιών εθνικής εμβέλειας, που επιτυγχάνει οικονομία κλίμακας σε επίπεδο κόστους και αυξημένη επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα. Αντίστοιχη επένδυση προτείνεται για την υιοθέτηση ενιαίου πληροφοριακού συστήματος.
Ο προβληματισμός που διατυπώνεται σε αυτή την έκθεση θέτει το πλαίσιο των επιδιώξεων και των παραμέτρων που πρέπει να ληφθούν υπόψη και στην αντίστοιχη δημόσια διαβούλευση που γίνεται στη χώρα μας, από φορείς και από κόμματα. Η συζήτηση που σήμερα περιορίζεται στο πλαίσιο του σεβασμού η μη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ώσαν να ήταν αυτή η μείζονα πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η Αστυνομία το επόμενο διάστημα. Είναι προφανές, και μοιάζει να διαφεύγει πλήρως από το διάλογο που έχει αναπτυχθεί στη χώρα μας, ότι μεγαλύτερη απειλή για την αξιοπιστία της Αστυνομίας στα μάτια της κοινωνίας είναι η μειωμένη αποτελεσματικότητα που παρουσιάζει στην αντιμετώπιση της διαρκώς αυξανόμενης εγκληματικής ύλης παρά οι μεμονωμένες περιπτώσεις αστυνομικής αυθαιρεσίας που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Μια συζήτηση που εστιάζει στις αναγκαίες αλλαγές και παρεμβάσεις στον τεχνολογικό εξοπλισμό (π.χ. ενεργοποίηση και αξιοποίηση του C4I που αγοράστηκε την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων), στη δομή οργάνωσης αλλά και στην παρεχόμενη εκπαίδευση μπορεί να δημιουργήσει ένα πλαίσιο πραγματικής συναίνεσης για μια ουσιαστική μεταρρυθμιστική παρέμβαση στη λειτουργία των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας μας. Αυτό προπάντων προϋποθέτει ευθύνη εκ μέρους των εμπλεκόμενων πλευρών για τοποθέτηση επί των προβλημάτων που ταλανίζουν τη δημόσια ασφάλεια και απεμπλοκή από κοντόφθαλμες προσεγγίσεις με ξεκάθαρο μικροπολιτικό συμφέρον.