Δευτέρα 3 Μαρτίου 2008

Σχολιασμός της νέας δημοσκόπησης της Κάπα Research 03.03.2008

Την Κυριακή που μας πέρασε (02.03) είχαμε μια νέα δημοσκόπηση, από την εταιρεία Κάπα Research αυτή τη φορά, που αποτυπώνει εκ νέου δύο βασικές τάσεις που παρουσιάζονται αυτή την περίοδο: την ραγδαία πτώση της δημοτικότητας των δύο κομμάτων εξουσίας και την αλματώδη άνοδο των δημοσκοπικών ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ.
Ενώ η τάση απαξίωσης του πολιτικού συστήματος, όπως εκφράζεται μέσα από τα δύο κόμματα εξουσίας, είναι ένα φαινόμενο που έχει παρουσιαστεί από το καλοκαίρι, μετά τις πυρκαγιές που κατέδειξαν την ανεπάρκεια του κράτους, η ραγδαία άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η σημαντικότερη εξέλιξη, εξέλιξη που χρήζει περαιτέρω ανάλυσης. Αυτή η αύξηση των ποσοστών, που συνδέεται και με την ανάδειξη του Αλέξη Τσίπρα στην προεδρία του Συνασπισμού (κυρίαρχης συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ), αποδίδεται αφενός στην μεγάλη αποδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ αφετέρου στη ισχυρή διείσδυση στο χώρο της νεολαίας (όπου ο ΣΥΡΙΖΑ προβάλλει ήδη δεύτερο κόμμα, δημοσκοπικά πάντα).
Η πρώτη αιτία, η διαρροή ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ έχει δύο αναγνώσεις: είτε πρόκειται για μετακίνηση ψηφοφόρων που υποστήριξαν την υποψηφιότητα Βενιζέλου και τώρα στρέφονται προς το ΣΥΡΙΖΑ για "να τιμωρήσουν το Γιώργο", άποψη που υποστηρίζουν οι υποστηρικτές του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Είτε αφορά στην αδυναμία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διατυπώσει ένα αξιόπιστο αντιπολιτευτικό λόγο (θυμίζουμε τις δηλώσεις Αλαβάνου ότι "ποιος έκανε αντιπολίτευση στη Νέα Δημοκρατία την περίοδο 2004-2007;") και μια συγκροτημένη εναλλακτική κυβερνητική πρόταση. Και στις δύο περιπτώσεις αποδίδεται σε αυτή τη διαρροή μια προσωρινότητα, η οποία θα αντιστραφεί αν το ΠΑΣΟΚ καταφέρει να ξεπεράσει την κρίση και την εσωστρέφεια που το χαρακτηρίζει ακόμα και σήμερα.
Η δεύτερη αιτία, η διείσδυση της απήχησης του ΣΥΡΙΖΑ στις ηλικίες 18-34, είναι ένα φαινόμενο που εν πολλοίς αποδίδεται στην ανάδειξη του Αλέξη Τσίπρα στην προεδρία του ΣΥΝ, ενός προσώπου φρέσκου και σαφώς πιο προσιτού στους νέους ανθρώπους. Αυτή η δυναμική, αν εξαντλείται σε αυτή τη ανανέωση σε επίπεδο ηλικιακό του ΣΥΡΙΖΑ, σύντομα θα ξεφουσκώσει, όταν αυτά τα πρόσωπα, νέα στην ηλικία και την όψη, θα αρχίσουν να μιλούν με τη γνωστή "ξύλινη" πολιτική γλώσσα, θα προσεγγίσουν και θα προσπαθήσουν να δώσουν απαντήσεις στα κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Ζητήματα περίπλοκα, που απαιτούν απαντήσεις συγκεκριμένες, απαντήσεις όμως που φαντάζουν ξένες ή και απωθητικές στα αυτιά και τα μάτια των νέων σήμερα. Ο Αλέξης Τσίπρας προς το παρόν αρκείται σε γενικές τοποθετήσεις, καταγγελτικού χαρακτήρα, που χρεώνουν την παρούσα κατάσταση σε ένα "αποτυχημένο σύστημα εξουσίας", που εκπροσωπούν μια αντίδραση προς το πολιτικό κατεστημένο, τοποθετήσεις που φαντάζουν πολύ θελκτικές για την νέα γενιά, μια γενιά απολιτίκ, αποστασιοποιημένη από τα πολιτικά, και πολλές φορές και τα κοινωνικά δρώμενα, που αντιλαμβάνεται την πολιτική σε όρους μαύρου-άσπρου ή ποδοσφαιροποίησης.
Ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ συνολικά θα βρεθούν, όμως, σύντομα σε μια διττή πρόκληση: είτε να διατυπώσουν μια ολοκληρωμένη εναλλακτική πολιτική πρόταση, που θα παίρνει θέση, θα θίγει κακώς κείμενα και συμφέροντα, θα αναλαμβάνει μια δέσμευση και θα καλεί σε μια συστράτευση για την υλοποίηση ενός "εναλλακτικού" οράματος, είτε θα διατηρήσει την έως τώρα αόριστη και καταγγελτική του ρητορεία, αρκούμενος στην είσπραξη οφελών από την απαξίωση του πολιτικού συστήματος..
Σε κάθε περίπτωση τα δύο διαφορετικά κοινά που προς το παρόν ενισχύουν τις δημοσκοπικές του επιδόσεις, οι απογοητευμένοι κεντρώοι και κεντροαριστεροί που αναζητούν μια αξιόπιστη πολιτική κυβερνητική πρόταση και οι νέοι που αντιδρούν και απορρίπτουν οτιδήποτε το πολιτικό, θα κληθούν να αξιολογήσουν τις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τη διαμορφούμενη κατάσταση στο πολιτικό τοπίο της χώρας μας.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

κομματα τα οποία απολαμβάνουν μία έντονη προβολή από τα μέσα, οφείλουν να προβαίνουν σε συνεπείς και συγκεκριμένες δηλώσεις προκειμένου να μην αφήνουν αόριστες εντυπώσεις για την ταυτότητά τους. Δεν δικαιούται κανένα κόμμα να απολαμβάνει μερίδιο του εκλογικού σώματος χωρίς να δηλώνει ευθέως τις ενεργές προθέσεις του. Και στο σημείο αυτό τα μμε οφείλουν να ασκήσουν τον κοινωνικό τους ρόλο, διαφορετικά το σύστημα παραμένει θολό και ύποπτο...

Ανώνυμος είπε...

Ο Τσίπρας έχει τον πιο ξύλινο λόγο από όλους τους αρχηγούς. Ο Γ. Παπανδρέου είναι σαφώς πιο μονέρνος από τον Τσίπρα.

Ανώνυμος είπε...

Η ελληνική πολιτική εισήλθε σε φάση κωματώδη μετά τις εκλογές τις 16-09-2007. Το φαινόμενο "Τσίπρας" είναι για την ελληνική πολιτική σκηνή ότι οι αναλαμπές της νηπιακής ηλικίας που εμφανίζουν πού και πού οι ξεμωραμένοι γέροι..
Συμφωνώ με τον "νεοφώτιστο" blogger Αλέξανδρο ότι ο Τσίπρας σύντομα θα κληθεί να "ενηλικιωθεί". Πρέπει να πάψει να είναι "freddo-Έλλην" και να πραγματοποιήσει τη ΜΟΝΗ υπέρβαση που μπορεί να σώσει και εκείνον και το ήθος της πολιτικής μας ζωής : να σκοτώσει τον Ανδρέα Παπανδρέου που κρύβει μέσα του... Βέβαια, τότε θα έχει το δυσβάστακτο κόστος να κάτι σοβαρό στη ζωή του και όχι απλά να πουλάει μούρη στα κοριτσάκια...
Αλλά συμφωνώ και πάλι ότι το παν θα κριθεί από το τι θα γίνει στο ΠΑΣΟΚ. Ο ΓΑΠ είναι όντως το "Τέλος της Πολιτικής"!! Αλήθεια, πότε είδαμε το πραγματικό του πρόσωπο ; Όταν στη "γυάλα" του ΥΠΕΞ προβαλλόταν ως ο σοβαρός πραγματιστής πολιτικός που θα οδηγούσε τον εκσυγχρονισμό σε μονοπάτια όπου ούτε ο ... "εθνάρχης" Σημίτης δεν τόλμησε, ή τώρα που λαϊκίζει σαν πράσινος συνδικαλιστής το '90-93 ;

Ανώνυμος είπε...

Δε θα σχολιασω τα παραπανω σχολια παρα μονο το κειμενο.
Κατ αρχην Ο Συνασπισμος δεν είναι ένα αρχηγικό κόμμα όπως η Δημοκρατικη Αναγεννηση το Λαος. Ο Αλεξης Τςσιπρας εκλεχτηκε δημοκρατικά απο ένα ανοικτό συννέδριο οπου συζητήσαμε πολκιτικά.
Δεν μπορεις να λες οτι το φαινομενο Τσιπρας ειναι δημιουργημα των ΜΜΕ. Ολοι ξερουμε τις διασυνδεσεις τις αλληλοεξαρτησεις των 2 μεγαλυτερων κομματων με αυτα.
Οι θεσεις του Συνασπισμου ειναι γνωστες εδω και χρονια για δωρεαν παιδεια,δωρεαν υγεια,προστασια του περιβαλλοντος,κοινωνικα δικαιωματα,κοινωνικη ασφαλιση αλλα για λεπτομερειες www.syn.gr. Αυτες αποφασιζονται δημοκρατικα απο τα συνεδρια δηλαδη απο τα μελη. Δεν αποφασιζει ο προεδρος. Αντιθετα ο Παπαθεμελης το μονο που λεει συνεχως ειναι για τη FYROM.Προεκλογικα κατεβηκε με λαβαρο το βιβλιο της ΣΤ δημοτικου!!!!

Ανώνυμος είπε...

Φίλε ανώνυμε θέλω να σου πω ότι δεν αμφισβητεί κανείς τις δημοκρατικές διαδικασίες μέσω των οποίων εξελέξη ο Αλέξης Τσίπρας. Θεωρώ μάλιστα ότι μια τέτοια διαδικασία πρέπει να αποτελεί κορυφαία κομματική διαδικασία, που αφορά δηλαδή τα μέλη ακι στελέχη του, και όχι ανοιχτή διαδικασία σε κάθε σχετικό και άσχετο που πάει και ψηφίζει έναν υποψήφιο πρόεδρο.
Η υπερπροβολή του Τσίπρα ως πολιτικού προσώπου είναι που οδηγεί σε αξιολογήσεις ότι τζα ΜΜΕ αξιοποιούν την παρουσία του για να επηρεάσουν τις πολιτικές εξελίξεις. Αυτή η εκτίμηση δεν αποτελεί θεωρία συνωμοσίας, αποτελεί σύνηθη πρακτική διαφόρων κέντρων που επιδιώκουν την προώθηση των συμφερόντων τους. Δεν αβαφέρομαι σε "διατεταγμένη υπηρεσία" σε καμία περίπτωση.
Από την άλλη, είναι κοινός τόπος ότι ο πολιτικός λόγος του ΣΥΝ ή του ΣΥΡΙΖΑ είναι μονίμως παρόν, σε δυσανάλογο βαθμό με την παρουσία του πολιτικού λόγου του ΚΚΕ π.χ. Υπάρχει μια υπερεκπροσώπηση προσώπων-διαμορφωτών γνώμης που κινούνται στο μήκος κύματος του ΣΥΡΙΖΑ.
Όσον αφορά την αξιολόγηση του προγραμματικού λόγου του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΣΥΝ, θέλω να σου αναφέρω ότι παρουσιάζονται σημαντικές αντιφάσεις σε κεντρικά ζητήματα εκ μέρους συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ (π.χ. ΔΗΚΚΙ σε ζήτημα Σκοπίων και Σχεδίου Ανάν). Πάντως, αναφέρομαι κυρίως στις απαιτήσεις που δημιουργούνται από την δημοσκοπική άνοδο του ΣΥΡΙΖα, άλλο είναι ένα διακηρυκτικό πρόγραμμα θέσεων, σχετικά γενικό, στρογγυλεμένο (λόγω και της συνύπαρξης τόσων συνιστωσών) και άλλο ένα πρόγραμμα λεπτομερές, με δεσμεύσεις, χρονοδιαγράμματα κλπ. Μην ξεχνάς ότι οποιαδήποτε εκλογική συνεργασία και να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με άλλο φορέα (φαντάζομαι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να τον αποτελέσει) αυτή θα γίνει με πολιτικούς και προγραμματικούς όρους, κάτι που καθιστά ένα λεπτομερές εναλλακτικό κυβερνητικό πρόγραμμα απαραίτητο.
Υ.Γ. Ο Παπαθεμελής και όταν μιλάει για άλλα ζητήματα δεν ακούγεται, γνωρίζεις ότι τα ΜΜΕ καθορίζουν την ατζέντα και τους συζητητές, όχι οι πολιτικοί φορείς. Μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι υπάρχουν προγραμματικές προτάσεις σε όλους τους τομείς, ανεξαρτήτως αν προβάλλονται από τα ΜΜΕ.

Ανώνυμος είπε...

Ειμαι ο προηγούμενος ανωνυμος. Θα διαφωνήσω για τις θεσεις σου σχετικα με τα ΜΜΕ. Τον ΣΥΡΙΖΑ ειναι που φοβουνται οι ακροδεξιοι και εθνικοφρονες ειναι σαφες.Ο ΣΥΡΙΖΑ ειναι μια συμμαχια αριστερών δυναμεων που εχουν ενα minimum κοινων θεσεων που συμφωνουν ολοι. Δεν τιθεται θέμα κυβερνησης και αν θα υπαρξει μελλοντικα θα είναι μια ευρύτερη αριστερη συμμαχια με πυρηνα τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ανώνυμος είπε...

Η κατάσταση στην οποία βρισκεται το πασοκ το τελευταίο διάστημα δεν ειναι της τελευταίας τετραετίας απλα τωρα εκδηλώθηκε.Καί ήταν θεμα χρονού να γίνει γιατι στο πασοκ δεν εγινε ποτε μια σοβαρή προσπαθεια ανασυγκρότησης.Υπηρχαν βέβαια καποιε φωνές πού το πρότειναν ζώντος ακόμη τού ΑΝΔΡΕΑ αλλα φιμωθησαν και ετσι φτάσαμε στις κυβερνησεις σημιτη.που οχι μονο ξεφυγαν εντελως απο τισ αρχεσ του πασοκ αλλά το δυσφημισαν αφου κρατησαν το ονομα μονο και τιποτα αλλο απο τισ αρχες του.ολοι εχουν ευθυνη σ'αυτο αυτοί βεβαια που συμμετειχαν οχι αυτοι που ψηφιζαν λογω συναισθηματισμου.Ο ΓΑΠ εκανε την αυτοκριτικη του αλλα μονο αυτός κι'αυτο δεν αρκει πρεπει να στο πασοκ να μεινουν μονο τα θεμελια του και πανω σ'αυτα να χτιστεί ενα νεο κομμα που θα ξαναδωσει ελπιδα στο λαό.Οι πολιτες αυτού τού τοπου εχουν αντανακλαστικα και θα μπορέσουν να ξεπεράσουν την προπαγανδα των μμε,θα μπορεσουν να δουν παλι την πολιτικη αρκεί να συνεχιστεί ο διαλογος με ειλικρινια και αυτοκριτική σε ολα τα επίπεδα και απο ολους.μεσαια χαμηλά υψηλά στελέχη.

Ανώνυμος είπε...

Για ποια προπαγανδα μιλας? Τα περισσοτερα ιδιωτικα ΜΜΕ ειναι αλληλοεξαρτομενα με το ΠΑΣΟΚ. Γι αυτο αλλωστε βλεπουμε καθημερινως τα φασιστοειδη του ΛΑΟΣ στα παραθυρα των ειδησεων. Μηπως και κοψουν ετσι ψηφοφορους απο την ΝΔ.

Προβληματισμένος είπε...

Συμφωνώ με πολλά από αυτά που έγραψε ο φίλος Αλέξανδρος, όπως και με το σχόλιο του ανώνυμου για την ανάγκη να ξαναανακαλύψει το ΠΑΣΟΚ τις θεμελιώδεις αρχές του. Το πρόβλημα κατά την άποψη μου δεν είναι ο Τσίπρας, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρώ ότι η δημοσκοπική του άνοδος οφείλεται σε αντίδραση για την ανικανότητα του ΠΑΣΟΚ να προβάλει μια πειστική εναλλακτική πρόταση, τη στιγμή που η Κυβέρνηση δείχνει το χειρότερο της πρόσωπο. Το πολιτικό σύστημα παραπαίει για τον ίδιο λόγο, αφού παλαιότερα ήταν σαφής η λύση: αν δεν κάνει το Γαλάζιο, τότε Πράσινο. Σήμερα ψάχνουμε την εναλλακτική στον ΣΥΡΙΖΑ που ούτε σαφές, ρεαλιστικό πρόγραμμα έχει, ούτε μπορεί να το έχει, ακριβώς γιατί είναι ένα αμάλγαμα μικροσκοπικών, ιδεολογικά περιχαρακωμένων, αριστερών κομμάτων που δύσκολα μπορούν να συμφωνήσουν πάνω σε θέματα ουσίας. Αν κανείς διαβάσει, πράγματι, το πρόγραμμα του εύκολα θα καταλήξει ότι πρόκειται για απλή έκθεση ωραίων κατά τ' άλλα ιδεών, αλλά επί της ουσίας τίποτα. Το πρόβλημα είναι λοιπόν στο ΠΑΣΟΚ που σήμερα μετά από τόσα χρόνια στην κυβέρνηση και μια σειρά φιλελεύθερων συμβιβασμών δεν πείθει και παράλληλα δεν πείθει και ο αρχηγός του. Συνεχώς μιλάει για μια νέα αρχή απαξιώνοντας το παρελθόν, είτε αυτό είναι το ανδρεϊκό, είτε το σημιτικό. Αυτή η κάκιστη τακτική χτύπησε τα θεμέλια του κόμματος και μαζί ότι καλό έκανε το ΠΑΣΟΚ στον τόπο όλα αυτά τα χρόνια. Έτσι το οικοδόμημα τρίζει, μα αντί να ενδυναμώσουμε τα υπάρχοντα θεμέλια αναζητάμε νέα εξωτερικά στηρίγματα. Το ΠΑΣΟΚ εν τέλει χρειάζεται να ξανααναδείξει το παραδοσιακό λαϊκό και αριστερό του πρόσωπο, να πει ξεκάθαρα στον κόσμο σε τι κατάσταση πήρε τη χώρα το 1981 και πόσα έκανε για να την ανορθώσει, αλλά και τι έκανε για τον απλό πολίτη, τον αγρότη, τον μικρομεσαίο. Και μόνο η απλή σύγκριση με τα έργα της Νέας Δημοκρατίας θα έπειθε τον κάθε λογικά σκεφτόμενο άνθρωπο. Δυστυχώς, αυτά θα τα πουν οι ιστορικοί σε μερικά χρόνια, οι οποίοι θα καταγράψουν και τα λάθη της σημερινής πασοκικής ηγεσίας.